PDA

Tam Sürüm Bilgini Göster : çocuk Ve Resim....

SEVGİ
04-14-2007, 04:57 PM
ÇOCUKLARI RESİMLERİNDEN TANIMA YOLLARI
Çocuklar,resim yapmaktan hoşlandıkları için resim yaparlar,kendi problemleri,kişilikleri hakkında bilgi vermek için değil.Ancak resimleri içtenlikli olduğundan,aynı zamanda kendileri hakkında da kimseye söyleyemedikleri duygularını,sevinçlerini,korkularını,ilgilerini açıklayacak ipuçları verir. Kuşkusuz,öğretmende sadece öğrencinin kişiliğini,onun sorunlarını sosyo- ekonomik yapısını tanımak için resim yaptırmaz,ancak sanatsal etkinlikler sırasında dolaylı olarak bu konularda da bilgiler edinebilir ve eğitsel önlemlerini bu göre yönlendirir.Özellikle aile konusu çocuğun aile içindeki yeri,aile bireyleri ile ilişkileri,ailenin sosyal ve ekonomik yapısı hakkında bize ipuçları verebilir. Örneğin;Babasını herkesten büyük çizen çocuk onu güçlü ve otoriter görüyordur.Annesini büyük çiziyorsa,evde annenin egemen olduğunu düşündürebilir.Bir köşeye küçücük çizilmiş bir bebek kıskançlık duygu- larını ifade edebilir.
Çok kesin değerler olmamakla beraber çocuğun resim-lerindeki çizgi biçimlerine ve seçtikleri renklere bakarak onun kişiliği ve duyguları ile ilgili ipuçları bulabiliriz.Şöyle ki ;
Çizgiler:
Düz ve kırık çizgiler:Gerçekçi,genelliklede saldırgan ve tepkici çocuklar.
Eğrilerden oluşan abartılı biçimler:Duyarlı ve zengin hayal gücü olan,güvensizlik duyan,çevresindekilere kendisini kabul ettirme çabasında olan çocuklar.
Yuvarlak biçimler:Olgunlaşamamışlık.
Yuvarlak ve düşey çizgilerin dengeli kullanımı:Ilımlı ve ölçülü girişkenlik. Resim düzeyinin dışına taşma eğilimi:Engellenmişlik,otoriteye karşı çıkma,denetim yetmezliği ve olgunlaşamamışlık.
Kağıdın simetrik dolduruluşu:Genellikle olgunlaşamamışlığın belirtisi .
Yüzeyin bir bölümüne resim yapanlar:Genellikle bir uyum sorunu olan çocuklar.
Kağıdın üst tarafını kullananlar:Genellikle kendine güven duyan,gururlu çocuklar.
Kağıdın alt tarafını kullananlar:Tutarlı çocuklar.
Silik ve sönük çizgiler:Güçlülük,aşırı kendine güven ve hırçınlık.
Renkler :
Aşırı renk zıtlığı:Huzursuzluk,mutsuzluk.
Oldukça uyumlu renkler:Huzur ve mutluluk.
Sıcak renkler:Coşkunluk,mutluluk,neşe.
Kirli sarı ve kahverengi:Hüzün ve küskünlük.
Mor :İçe dönüklük,hüzün,duygululuk,incelik.
Sarı :Canlılık ,coşkunluk.
Turuncu :Yaşama sevinci,neşe
Beyaz:Temizlik,doğruluk,güven.
AMA YİNEDE BU BİLGİLERLE ASLA ÇOCUĞUNUZLA İLGİLİ KESİN YARGIYA VARMAYIN..ENDİŞELERİNİZİ MUTLAKA PROFOSYONEL UZMANLA PAYLAŞIN...

filiz
04-30-2007, 11:06 PM
bu bilgiler çok güzel.okudum ve kızımı gözlemledim.gerçekten doğruluk payları var.teşekkür ederim yazın için.

esrdnlr
05-01-2007, 12:06 AM
sınıfımızda eren diye bir çocuk var ve sürekli herşeyi sarıya boyuyor. elişi kağıdında sarıyı tercih ediyor ve çok hareketli. renklerin gerçekten doğruluk payı olduğunu düşünüyorum

anne-filiz
05-01-2007, 04:48 PM
çocuk Resimlerine Bakarak Ruh Hali Hakkinda Bilgi Alabiliriz.kendini Nasil Hissediyorsun? Sorusuna Her Zaman Dürüst Yanit Vermeyebiliyolar. Bu Nedenle Kullandiklari Renkler ,figürler Tahlil Edilirse çocuğun Iç Dünyasi Hakkinda Bilgi Sahibi Olabilirsiniz.

ozlemyilmazaygan
05-01-2007, 09:54 PM
yaz ya da kış olsun, yaptığı ev resminde bacasından duman tüttüren çocuklar evlerinde huzur dolu bir ortama sahi, mutlu çocuklardır. Kış için belki zor olur ama özellikle sıcak bir yaz gününde evin bacası var mı yokmu, dumanı tütüyor mu dikkat edin derim :)
Zerrin Kehnemuyi tarafından yazılmış bir kitap var bu konuda, yanlış atırlamıyorsam Yapı Kredi Yayınları'na ait, "Çocuğun Görsel Sanat Eğitimi"
Kitap şu anda yanımda değil ama zannedersem ismi tam olarak böyleydi...Her ebeveynin ve öğretmenin elinde bulunmalı bence...

esrdnlr
05-02-2007, 11:24 AM
paylaşımın için teşekkürler canım

esrdnlr
05-02-2007, 11:25 AM
teşekkürler filizcim:)

ozlemyilmazaygan
05-02-2007, 08:04 PM
Ailelerinini fertlerini içeren bir resim yaptırıldığında, evde hangi ebeveynin rolü baskın ise çocuk onu daha büyük çizermiş... Ben bunu en çok kendi oğlumda merak diyorum, herhalde kendini büyük çizer ;)

nevriyec
06-05-2007, 01:13 AM
ben bir anaokulu öğretmeninin etkinliğine şahit oldum sizlede paylaşmak istedim.....öğretmenimiz okula geldiğinde çocuklara renk kartlarından birini alıp resimlerinin altına yapıştırmalarını isterdi...ben daha önceleri anlamamıştım yaptığını öğretmenin ama şimdi çok iyi anlıyorum...öğretmen olduğumda bende yapıcam

Ekinoks
06-05-2007, 09:29 PM
renklerin anlamı nasılmış peki. biraz açabilir misiniz?

ozi13
06-06-2007, 12:28 PM
paylaşım için teşekkürler:)

nevriyec
06-08-2007, 07:10 PM
örneğin sarıyı seçen öğrenci hiper aktif bir öğrenciydi........ozizin makalesindede olduğu gibi renk ler duyguları ifade ediyor......

ozlemyilmazaygan
06-10-2007, 05:05 PM
Pek açıklayıcı olmamış :(
Bu konuda biraz daha ekleyebileceğiniz birşeyler yok mu?